De Belgische Kansspelcommissie heeft Electronic Arts officieel aangeklaagd voor het behouden van lootboxes in de vorm van Ultimate Team kaarten in hun EA Sports games zoals FIFA en NBA Live.

Daarmee maakt de kansspelcommissie hun dreigement van april meteen ook waar. Toen maakte de Belgische Kansspelcommissie bekend dat het loot boxes in games illegaal vond, want ze gaan in tegen de kansspelreglementen doordat spelers geld moeten betalen in de hoop een goed item in ruil te krijgen. Toen maakte Koen Geens bekend dat de Kansspelcommissie samen zou zitten met verschillende game uitgevers om hen aan te manen loot boxes uit games te halen. Als de uitgevers beslisten toch zo’n boxes, of in het geval van EA Ultimate Team packs, in de games te houden dan zouden er boetes of zelfs gevangenisstraffen opgelegd kunnen worden. Eind augustus maakten Blizzard, Valve en 2K Games bekend dat het de lootboxes in Nederland en België zouden blokkeren, een grote overwinning voor de kansspelcommissies van zowel België als Nederland.

EA daarentegen gaat koppig verder en wil de Ultimate Team packs niet uit hun games halen. CEO Andrew Wilson gaat zelfs zo ver door te zeggen dat het geen gokken is omdat iedereen altijd weet hoeveel spelers er in de packs zitten. Hij vergeet echter wel te vertellen dat niet elke speler in de packs een even grote waarde heeft. Electronic Arts weigert niet alleen de packs uit oudere games te halen, maar weigert ook om de functie uit FIFA 19 te halen. EA haalt volgens Forbes maar liefst 3 miljard euro per jaar aan microtransacties binnen, goed voor 67% van alle inkomsten, en een heel goede motivator voor EA om de packs in haar games te houden.

De klacht tegen EA is intussen ingediend bij het Brussels parket, het is nu afwachten of zij de klacht effectief ook willen verder zetten. Als de zaak ook effectief voor de rechter komt, en als die in het voordeel van de Kansspelcommissie zou oordelen, kan deze zaak gigantische gevolgen krijgen voor lootboxes in games in België. Zo kan de zaak misschien ook andere landen tot actie aanzetten.

comments