Eerder vandaag heeft Google eindelijk hun game stream dienst uit de doeken gedaan. En Stadia maakt al meteen duidelijk dat het het gaming landschap drastisch wil veranderen.

Stadia, de game streaming dienst van Google, wordt nu al door velen gezien als de eerste echte Netflix van games. Dit doordat het de eerste echte dienst is dat AAA-games zal gaan streamen waar je wilt, wanneer je wilt. Of dat nu op jouw PC, oude laptop of smartphone is. De enige voorwaarde is dat je er Google Chrome op moet kunnen draaien.

De dienst werd aangekondigd tijdens GDC (Game Developers Conference) in San Francisco. Tijdens de persconferentie zagen we de dienst in actie op verschillende platformen. Zo speelde men Assassin’s Creed Odyssey op verschillende platformen. De speler startte met spelen op een chromebook. Daarna ging hij verder naar een Google Pixel en dan een tablet. Nadat hij op een oude PC gespeeld had, sloot hij de presentatie af op een TV waar hij speelde via een Chromecast Ultra. Het coolste aan deze demonstratie is dat hij de game niet iedere keer moest afsluiten voordat hij naar het volgende platform ging. Sterker nog: iedere keer dat hij van platform wisselde was de game helemaal speelklaar binnen enkele seconden. En liep Assassin’s Creed Odyssey aan 60 frames per seconden in Full HD.

Het doel van Stadia is, volgens Google, om de gamers, ontwikkelaars van games, content creators én kijkers op YouTube onder één dak te brengen. Ook willen ze alle games die op verschillende schermen gespeeld worden samen brengen onder een dienst.

“If you look at the games industry today, it’s very fragmented. You’ve got people playing on mobile, on PCs, on consoles. I would love for Stadia to unify the screens, so that developers have a bigger audience to create for and gamers have the absolute best quality experience as they play and a seamless link to share what they play and what they stream with their friends.” Stadia General Manager Phil Harrison

Stadia zal een eigen controller krijgen, maar zal ook werken met alle andere USB-controllers die je al thuis hebt liggen. Wat Google’s eigen controller speciaal maakt is dat die niet verbind met het apparaat waarop je Stadia-games zou gaan spelen, maar direct met de server waarop je speelt. Hierdoor heeft deze controller geen bluetooth ontvanger maar een WIFI verbinding. Als gevolg krijg je minder input lag dan met een traditionele controller, althans volgens Google. Een ander voordeel is dat je met die controller in de hand gemakkelijk en heel snel kan wisselen van scherm waarop je speelt.

Naast Assassin’s Creed waren er ook verschillende demo’s getoond die de kracht van de streamingsdienst en AI in de spotlight stelden. Zo zagen we een demo waar alle kleur uit is gehaald om dat door AI ingevuld te worden op basis van schilderijen en tekeningen. En hoewel die niet allemaal even mooi waren, is het op technologisch vlak enorm cool om te zien.

Toen de dienst in oktober van vorig jaar voor het eerst publiek getest werd, onder de naam “Project Stream”, kon je Assassin’s Creed Odyssey in Full HD aan 60fps en met stereo geluid spelen in jouw chrome browser. Google was toen al heel tevreden met de resultaten van die tests, maar vond dat er toch nog ruimte was voor verbetering. Daarom waren ze heel blij aan te kondigen dat, eens de dienst zal lanceren, je zal kunnen gamen in 4K (met HDR) aan 60 frames per seconde én met surround sound. In de toekomst zal dit zelfs nog opgetrokken worden tot een 8K resolutie. Al zal de resolutie wel hevig afhangen van jouw internet verbinding.

Hoeveel de dienst zal kosten of hoeveel data je zo zal gebruiken tijdens een speelsessie is nog niet bekend gemaakt. wél is er al bekend gemaakt dat de dienst dit jaar nog zal lanceren in de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk en het grootste deel van Europa. Of België en Nederland hier in zitten is nog niet bekend, we hebben het aan Google gevraagd maar op het moment van schrijven hebben we hierover nog geen antwoord gekregen.

Je kan hieronder de volledige presentatie opnieuw bekijken.

comments