Er heeft ons heel droevig nieuws bereikt. Stan Lee, de grote man bij Marvel Comics en de bedenker van Spider-man, Fantastic 4, Iron Man en zo veel meer helden, is op 95-jarige leeftijd overleden.

Stanley Martin Lieber, dat later de naam Stan Lee aan nam, begon in 1939 zijn carri√®re als schrijver voor Marvel Comics (dat toen nog Timely Comics heette). In de jaren ’60 kreeg Lee, samen met Jack Kirby en Steve Ditko de opdracht een strip reeks over superhelden te cre√ęren. Het doel was om de concurrentie met DC Comics aan te gaan, dat al meer dan 10 jaar het grootste marktaandeel in de comics-wereld had. Maar Lee, Kirby en Ditko deden veel meer dan alleen de concurrentie aan gaan, ze revolutioneerden de hele comics industrie met strips dat niet over de perfecte helden ging. Maar verhalen vertelden van mensen dat leefden in onze eigen wereld, ze hadden karakterfouten. Lee’s helden waren menselijker dan die van DC comics.

De eerste reeks, The Fantastic Four, zag het levenslicht in 1961, en was meteen een groot succes. Daarna kwamen Spider-Man, Iron Man, The Hulk, Thor, X-Men en Daredevil en tegen 1964 had Marvel Comics DC achter zich gelaten op vlak van verkoop en populariteit.
Vooral Spider-Man was immens populair, hij werd dan ook al snel het gezicht van Marvel.

“I never thought that Spider-Man would become the worldwide icon that he is. I just hoped the books would sell and I’d keep my job.”¬† – Stan Lee, 2006

Veel van zijn personages zagen ook het daglicht in tv-series en films. Het was vooral de opkomst van de “Marvel Universe” dat startte met de X-Men films in 2000 en de door Sam Rami geregisseerde Spider-Man trilogie (2002) dat Marvel echt bekend werd buiten de comic-wereld. In 2009 werd Marvel een van de grootste namen in de entertainment wereld doordat Marvel Entertainment, en alle Marvel-licenties, door Disney werden opgekocht voor 4 miljard dollar.

Nu was Stan Lee tegen die tijd wel al een tijdje niet meer als schrijver actief bij Marvel. In 1972 legde hij er zichzelf op toe om Marvel bekender te maken buiten de comic-wereld. Dat deed hij door gastoptredens te maken in Marvel-gerelateerde TV-series, films en later ook games, vaak met zijn catchphrase “Excelsior!”.

Hoewel Lee vaak als de vader van Marvel wordt gezien heeft de man er, relatief gezien, niet veel aan overgehouden. De characters die hij gemaakt heeft hebben miljarden opgeleverd, maar Lee zag daar maar een fractie van op zijn eigen rekening. Stan Lee’s financi√ęle waarde wordt namelijk “maar” geschat op een bedrag van 50 miljoen dollar.
De voorbije jaren werd Stan ook meer dan een keer aangeklaagd over het eigenaarschap van verschillende Marvel-characters, onder andere door Jack Kirby’s familie omdat de man amper erkenning kreeg voor zijn rol in het hele avontuur.

Ondanks die laatste jaren zal Stan Lee’s invloed op de Comic en de hele entertainment wereld nooit vergeten worden.

“I used to be embarrassed because I was just a comic-book writer while other people were building bridges or going on to medical careers. And then I began to realize: entertainment is one of the most important things in people’s lives. Without it they might go off the deep end. I feel that if you’re able to entertain people, you’re doing a good thing.” – Stan Lee

comments